Makaron z tuńczykiem i pomidorami
Ten przepis zawiera źródło skrobi, białka i warzywa, dzięki czemu stanowi posiłek o kompletnym składzie odżywczym. Dzięki tuńczykowi dostarcza kwasy tłuszczowe omega-3 oraz żelazo. Dziecko może wprawdzie narobić bałaganu, ale warto pozwolić mu brać makaron do rączek i próbować jeść samodzielnie.
od 6 miesięcy
Ucierane, rozgniatane, siekane odpowiednio do potrzeb. Nadaje się do jedzenia rękami, od 8 miesięcy.

SKŁADNIKI:
50 g |
suchego makaronu |
130 g |
tuńczyka w kawałkach (bez ości) w oleju, oliwie z oliwek lub wodzie |
|
sos pomidorowy z Nutramigenu (według przepisu na „Rybę w sosie pietruszkowym“) |
4 łyżki |
kukurydzy i groszku – mrożonego lub z puszki |
PRZYGOTOWANIE:
-
1.
Ugotuj makaron do miękkości.
-
2.
W międzyczasie przygotuj sos pomidorowy z Nutramigenu.
-
3.
Odsącz makaron i dodaj kukurydzę, groszek oraz tuńczyka, a następnie wymieszaj.
-
4.
Dodaj sos i wymieszaj z makaronem z tuńczykiem i warzywami.
Wskazówki:
dodaj inne warzywa, na przykład ugotowaną marchewkę pokrojoną w kostkę lub mieszankę warzyw (świeżych lub mrożonych)
zamiast tuńczyka możesz użyć łososia
Enjoy!
Podobne przepisy

Ten przepis na lasagne bez mleka łączy białko pochodzące z mielonego mięsa i Nutramigenu, skrobię z...

Ryby są doskonałym źródłem białka, a w połączeniu z Nutramigenem dostarczają również znaczną ilość...

Ryż do risotto jest dobrym źródłem skrobi. Ma odpowiednią konsystencję, dzięki czemu niemowlę...