Purée z owoców
Purée to idealne rozwiązanie na początkowym etapie rozszerzania diety. Zastosowanie różnorodnych owoców i warzyw pomoże w zwiększeniu spożycia witamin i minerałów. Dla niemowlęcia, które dopiero zaczyna przygodę z Nutramigenem LGG Complete, ten przepis może być "wprowadzeniem do smaku’' i może pomóc mu przyzwyczaić się do niego.

SKŁADNIKI
2 |
jabłka deserowe, obrane i pokrojone w kawałki |
30 ml |
mleka Nutramigen LGG Complete (1 miarka na 30 ml wody) |
1 |
płaska łyżeczka kleiku ryżowego – dodawać stopniowo |
PRZYGOTOWANIE:
-
1.
Ugotuj jabłko na parze lub uduś je w małej ilości wody do miękkości
-
2.
Odsącz, a następnie utrzyj, przetrzyj przez sitko lub rozgnieć, odpowiednio do potrzeb. Ostudź.
-
3.
Nabierz łyżką jedną porcję, dodaj Nutramigen LGG Complete i wymieszaj.
-
4.
Zagęść do prawidłowej konsystencji, dodając kleiku ryżowego.
-
5.
Pozostałą część purée można zamrozić. Dodaj Nutramigen LGG Complete i kleik ryżowy zawsze dopiero po rozmrożeniu.
Modyfikacje
Do przyrządzenia szybkiego, łatwego posiłku bez gotowania wybieraj owoce, które są słodkie i dojrzałe (lub owoce w naturalnym soku w puszkach)
- dojrzałe gruszki
- brzoskwinie
- banany
- morele
- śliwki
Spróbuj też purée z soczewicą: Ugotuj 50 g czerwonej soczewicy w 300 ml wody do miękkości, odsącz, ostudź i dodaj 100 ml Nutramigenu LGG Complete oraz 6 łyżeczek kleiku ryżowego. Ilość: po zamrożeniu około 4 kostek w pojemnikach do lodu.
Połącz purée z 2 lub 3 rodzajów owoców dla urozmaicenia, np:
jabłko, gruszka i odrobina zgniecionego banana 1⁄4 awokado i 1⁄2 małego, dojrzałego banana (dodawaj Nutramigen LGG Complete aż do osiągnięcia żądanej konsystencji)
Enjoy!
Ten pudding ryżowy, sporządzany z Nutramigenem LGG, dostarcza znaczne ilości Nutramigenu LGG w...
Znalezienie odpowiedniego śniadania dla dziecka z alergią pokarmową bywa często nie lada wyzwaniem...