Purée z warzyw
Ten przepis jest idealny na początkowym etapie rozszerzania diety, a różnorodność warzyw zwiększa spożycie witamin.

SKŁADNIKI:
50 g |
mrożonego groszku |
1 ziemniak |
obrany i pokrojony w kostkę |
30 ml |
mleka Nutramigen LGG Complete (1 miarka na 30 ml wody) |
1 |
płaska łyżeczka kleiku ryżowego do zagęszczenia |
PRZYGOTOWANIE:
-
1.
Ugotuj ziemniaka w wodzie lub na parze i oskrob.
-
2.
Gdy ziemniak będzie miękki, dodaj groszek i gotuj przez kolejne 2 minuty.
-
3.
Odsącz, a następnie utrzyj, przetrzyj przez sitko lub rozgnieć, odpowiednio do potrzeb. Ostudź.
-
4.
Nabierz łyżką jedną porcję, dodaj Nutramigen LGG Complete i wymieszaj.
-
5.
Zagęść do prawidłowej konsystencji, dodając kleik ryżowy.
-
6.
Pozostałą część purée można zamrozić. Dodaj Nutramigen i kleik ryżowy zawsze dopiero po rozmrożeniu.
Modyfikacje purée z warzyw:
- ziemniak i marchewka
- dynia i ziemniak
- cukinia i ziemniak
- brokuły i ziemniak
- kalafior i marchewka
Spróbuj też purée z soczewicą: Ugotuj 50 g czerwonej soczewicy w 300 ml wody do miękkości, odsącz, ostudź i dodaj 100 ml Nutramigenu LGG Complete oraz 6 łyżeczek kleiku ryżowego. Ilość: po zamrożeniu około 4 kostek w pojemnikach do lodu.
Smacznego!
Podobne przepisy
Purée to idealne rozwiązanie na początkowym etapie rozszerzania diety. Zastosowanie różnorodnych...
1 porcja dla małego dziecka lub 2 porcje dla niemowlęcia.