Risotto
Ryż do risotto jest dobrym źródłem skrobi. Ma odpowiednią konsystencję, dzięki czemu niemowlę ćwiczy umiejętność żucia. Ten przepis z dodatkiem warzyw i kurczaka stanowi kompletny posiłek pod względem odżywczym. Ponieważ zawiera Nutramigen LGG Complete, w znacznym stopniu zwiększa spożycie substancji odżywczych Twojego dziecka, zwłaszcza wapnia i witaminy D.
od 8 miesięcy
2 porcje dla małego dziecka lub 4 porcje dla niemowlęcia.
Rozgniatane lub siekane odpowiednio do potrzeb.

SKŁADNIKI:
1-2 łyżeczki |
oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia |
½ |
drobno posiekanej i sparzonej cebuli (będzie delikatniejsza) |
1 kawałek |
selera, starty na tarce o grubych oczkach |
1 łyżeczka |
świeżego, drobno siekanego estragonu (może też być suszony) |
100 g |
ryżu do risotto |
270 ml |
bulionu warzywnego |
9 miarek |
Nutramigenu |
PRZYGOTOWANIE:
-
1.
Rozgrzej olej/oliwę i usmaż cebulę oraz seler.
-
2.
Dodaj ryż do risotto i całość usmaż na złoto.
-
3.
Dodaj estragon.
-
4.
Stopniowo dodawaj bulion i gotuj na niewielkim ogniu ciągle mieszając przez około 45 minut.
-
5.
Podawaj na ciepło lub na zimno.
Wskazówki:
podawaj na ciepło jako danie główne lub na zimno w formie przekąski np. podczas pikniku
możesz dodać kurczaka, groszek lub kukurydzę
Smacznego!
Podobne przepisy

Ten przepis na lasagne bez mleka łączy białko pochodzące z mielonego mięsa i Nutramigenu, skrobię z...

od 8-9 miesięcy (ucierane, rozgniatane, siekane odpowiednio do potrzeb). Nadaje się do jedzenia...

Ten przepis zawiera źródło skrobi, białka i warzywa, dzięki czemu stanowi posiłek o kompletnym...