Ryba w sosie pietruszkowym
Ryby są doskonałym źródłem białka, a w połączeniu z Nutramigenem dostarczają również znaczną ilość wapnia i witaminy D. Jest to dobry przepis w przypadku, gdy masz trudności z wprowadzaniem wystarczającej ilości kalorii i białka do diety swojego dziecka.
od 6 miesięcy
Ucierana, rozgniatana, siekana odpowiednio do potrzeb.

SKŁADNIKI:
150 g |
białej ryby bez ości (świeżej lub mrożonej) |
|
biały sos z Nutramigenu (patrz poniższy przepis) |
|
świeża pietruszka |
PRZYGOTOWANIE:
-
1.
Ugotuj rybę na parze.
-
2.
Przyrządź sos wg przepisu poniżej, następnie dodaj pietruszkę.
-
3.
Polej rybę sosem.
-
4.
Podawaj z tłuczonymi ziemniakami i warzywami.
Biały sos
1 łyżka margaryny bezmlecznej
1 łyżka zwykłej mąki
250 ml Nutramigen (około 8 miarek dodanych do 240 ml wody)
Margarynę bezmleczną i mąkę mieszaj ze sobą podczas podgrzewania. Przestudź nieco, dodaj 250 ml Nutramigenu LGG Complete.
Modyfikacje:
Aby przyrządzić sos pomidorowy, dodaj 1 łyżeczkę koncentratu lub przecieru pomidorowego i szczyptę oregano i bazylii.
Jeżeli potrzebna jest większa wartość energetyczna (więcej kalorii), dodaj 100 ml śmietany sojowej 18% lub śmietanki owsianej do białego sosu.
Wskazówka:
Aby zapobiec powstawaniu grudek użyciu trzepaczki zamiast łyżki podczas mieszania. Sos może wyglądać na rzadki podczas przyrządzania, ale zgęstnieje w miarę stygnięcia.
Enjoy!
Podobne przepisy

Ten przepis zawiera źródło skrobi, białka i warzywa, dzięki czemu stanowi posiłek o kompletnym...

Ten przepis łączy źródło białka zwierzęcego z warzywami i białym sosem z Nutramigenu. Zawiera...

Ten klasyczny przepis to idealne źródło skrobi, wzbogacone domieszką Nutramigen, dodającą kalorii i...