Ziemniaki w warstwach
Ten klasyczny przepis to idealne źródło skrobi, wzbogacone domieszką Nutramigenu, dodającą kalorii i innych substancji odżywczych, zwłaszcza wapnia i witaminy D. Jest to również dobry przepis dla osób, które mają trudności z wprowadzaniem nowych smaków do diety swojego dziecka.
4 porcje dla małego dziecka lub 6 porcji dla niemowlęcia.
Ucierane, rozgniatane, siekane odpowiednio do potrzeb.

SKŁADNIKI:
2-3 |
średnie ziemniaki |
½ łyżeczki |
tymianku (świeżego posiekanego lub suszonego) |
|
biały sos z Nutramigenu (zobacz przepis na „Rybę w sosie pietruszkowym“) |
½ łyżeczki |
bułki tartej (opcjonalnie) |
PRZYGOTOWANIE ziemniaków w warstwach:
-
1.
Rozgrzej piekarnik do temperatury 200°C.
-
2.
Pokrój ziemniaki w plastry i gotuj je w wodzie lub na parze przez 8 minut (będą na wpół ugotowane).
-
3.
Ułóż ziemniaki warstwami w żaroodpornym naczyniu posmarowanym tłuszczem. Polej ziemniaki rozpuszczoną margaryną bezmleczną, oprósz bułką tartą. Zapiecz w piekarniku do momentu zabarwienia posypki na złotobrązowo.
-
4.
W międzyczasie przygotuj biały sos z Nutramigenu i dodaj do niego tymianek. Przestudź nieco danie i polej porcję sosem.
-
5.
Pozostałe ziemniaki możesz zamrozić w pojedynczych porcjach.
Enjoy!
Modifikacja:
- przygotuj zapiekankę używając też innych warzyw – na przykład zastępując jednego ziemniaka marchewką
- spróbuj różnych przypraw, stosując różne świeże lub suszone zioła, na przykład bazylię, oregano lub estragon
Podobne przepisy
Ten przepis na lasagne bez mleka łączy białko pochodzące z mielonego mięsa i Nutramigenu, skrobię z...
Jest to klasyczny przepis, dostosowany do diety bezmlecznej w pysznej wersji. Potrawa ta zawiera...
Ten przepis zawiera mnóstwo substancji odżywczych, pochodzących zarówno z porów, jak i białego sosu...